MARK TWAIN ÜZERiNE…

Amerikalı yazar Mark Twain, hepimizin bildiği ünlü çocuk romanı Tom Sawyer’in yazarı. Bir diğer ünlü romanı ise, Amerikan edebiyatının en büyük romanlarından birisi kabul edilen Huckleberry Finn’in Maceraları. Twain, İkizler-Yay ekseninin temasına uygun olarak mizahçı, yazar ve öğretmen. Twain’in doğum haritasında (30 Kasım 1835), Güneş’i, Venüs’ü ve Mars’ı Yay’da; Yükselen’i, Merkür’ü, Güney Ay Düğümü ve Satürn’ü ise Akrep’te; Ay’ı Pluto ile Koç’ta kavuşuyor; Jüpiter’i Yengeç’te; Uranüs ve Neptün ise Kova’da. Haritasındaki kişisel gezegenlere baktığımızda, özellikle Yay ve Akrep burçları vurgulu ve Ay’ın Koç’ta olması bakımında ise Koç burcu da önemli. Twain’in hayatı Yay burcu temasına uygun olarak deneyim zenginliğiyle dolu ve renkli. Akrep temasına uygun olaraksa yaşamı kayıplarla dolu, okült ve gizemli konularla ilgilenmiş ve romanlarındaki karakterler genellikle toplumun dışladığı karakterler. (Aklın/iletişimin gezegeni Merkür Akrep’te) Kitaplarında Yay’a özgü ‘farklılıklara karşı hoşgörü’ temasını, ırkçılığa ve sınıf ayrımcılığına karşı çıkmasıyla görüyoruz. Bu arada tabiki Twain’in haritasında özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği temsil eden Uranüs’ün kendi yönettiği Kova’da olduğunu da unutmamak gerekir. Toplumsal eşitsizliğe karşı başkaldırı, özgünlük ve sıradışılık gibi konuları da hem kendi yaşamında hem de eserlerinde görmek mümkün.

Sadece ‘Güneş burcumuzdan’ ibaret değiliz, genellikle ‘burcun ne?’ sorusuna verdiğimiz cevap, Güneş burcumuzu söylemek oluyor, bu yüzden de sadece Güneş burcu üzerinden yapılan değerlendirmeler ve yorumlar da bizim tüm hikayemizi yansıtmıyor. Diğer 9 gezegenin doğum haritasındaki konumlarını (burçlar/evler) ve önemli noktaları (Ay düğümleri/Köşe noktaları) birleştirdiğimizde bütün resme ulaşıyoruz. Gezegenlerin bulundukları konumlara oranla (bazen belirli burçlarda/evlerde toplanırlar; bazense dağılırlar) bazı burçlar ve evler vurgu kazanır. Doğum haritasını bir ağacın tohumu gibi düşünürsek ve sadece haritada vaat edilenlerin gerçek hayatta tezahür edeceğini, yani tohumda ne varsa onun ortaya çıkacağını ve büyüyeceğini aklımızda tutarak, Twain’in yaşamındaki bazı temalara, olaylara ve eserlerine bulunduğumuz mevsime uygun olarak, öncelikle Yay-Akrep vurgusu, diğer önemli temalar üzerinden ‘basitçe’ ve ‘kısaca’ bir bakalım:

Twain, henüz gençlik yıllaɾında, on sekiz yaşına geldiğinde dünyayı keşfetme aɾzusunda biɾ genç olaɾak önce ABD’nin değişik eyaletleɾini gezmeye başladı, sonrasında yazarlık dönemi boyunca da Avustralya’dan Hindistan’a, Güney Afrika’dan İngiltere’ye kadar pek çok ülkeyi dolaştı. (Maceracı/Kaşif/Gezgin: Yay/Koç teması)

Biɾ gece ɾüyasında kaɾdeşinin çalıştığı vaρuɾun yanışını ve ölümünü göɾmesi ve bu olayın 1858’de aynen ɾüyasındaki gibi geɾçekleşmesi onu çok etkiledi ve bu olaydan sonɾa paɾaρsikoloji ile ilgilenmeye başladı. (Kayıp/Ölüm/Parapsikoloji: Akrep teması) Bir süre madencilik yaρtı ve madencilik işi başaɾısızlıkla sonuçlandı.(Madencilik/Yeraltı: Satürn Akrep teması)

1875 yılında, öksüz ve yaramaz bir çocuğun maceralarını anlattığı Tom Sawyer’in Maceraları’nı yayınladı. Twain, her daim haylazlık peşindeki Tom ve arkadaşlarının maceralarını gerçekçi bir dille aktarırken, alışılmış terbiyeli ve örnek çocuk imgesini de yıktı.(Tom, güvenli, coşkulu ve yaşama/maceraya açık yapısıyla Yay ve Koç temasına örnek) 1885 yılında yayımlanan Huckleberry Finn’in Maceraları adlı eserinde, yine yaramaz bir çocuğun hikâyesini anlattı. Konusu köleliğin yasal olduğu bir dönemde geçer. Tom’un, Köle Jim ile olan dostluğu toplumun tüm dayatmalarına rağmen bir çocuğun kalbinin temiz kalmasının bir örneğidir. Ayrıca Huck, toplum standartlarında bir çocukluk yaşamadığı için insanlar tarafından haşere olarak adlandırılır. Twain, aslında bu öksüz çocukların yaramazlıkları ve asiliği üzerinden, hem sosyal anlamda kötü diye dışlanmış bir kitlenin (Akrep) nabzını tutar hem de toplumun ahlaksal ve dini ikiyüzlülüğüne (Yay) karşı çıkar. (Kova) Ayrıca, Yay, Koç ve Kova’ya özgü ‘özgürlük’ temasını da Twain’in eserlerinde ve yaşamının genelinde görürürüz. 1907’de ise Oxford Üniversitesi tarafından Twain’e fahri doktora ünvanı verilir. (Yükseköğrenim – Yay teması).

Gözde Kara