Geçtiğimiz ay 5 Mayıs 2020’de Ay düğümleri Yengeç-Oğlak aksından çıkıp İkizler–Yay aksına geçti ve 18 Ocak 2022’ye kadar burada kalacak. Ay düğümleri hiç şüphesiz astrolojinin en önemli ve en anlamlı unsurlarından birisi. Ay Düğümleri, Ay’ın yörüngesinin Dünya’nın ekliptik düzlemiyle olan kesişiminin matematiksel olarak hesaplanmasıyla bulunur ve bu keşisim noktaları yaklaşık 18 ayda bir burç değiştirir. Kuzey Ay Düğümü, bu yaşamda izlenilmesi gereken yolu ve geliştirilmesi gereken özellikleri; Güney Ay Düğümü ise geçmişten getirilen,takıntılı olarak bizi geçmişe çeken ve duygusal/psikolojik anlamda bırakmamız gereken özellikleri gösterir. Yani Güney Ay Düğümünün özelliklerini göstermemiz -bulunduğu burca bağlı olarak- bizim bu yaşam planımıza fayda sağlamayacaktır.
Kolektif anlamda, ay düğümlerinin İkizler -Yay aksına geçmesi (Kuzey Ay Düğümü İkizler/Güney Ay Düğümü Yay), Yay burcunun gölge yönlerini bırakıp, sağlıklı Yay özellikleri geliştirmemiz gerektiği anlamına geliyor. Her anlamda fanatizm, kibir, bizden farklı düşünen ve inananlara karşı gösterilen hoşgörüsüzlük, iki yüzlü ahlakçılık, üşengeçlik, önyargı ya da aşırı yargılayıcılık, başkalarını kendinden aşağı görmek, kanılarla hareket etmek ve en doğruyu bildiğini düşünmek gibi Yay gölgelerini bırakıp, birşeyin iki yönünü de gören bir tarafsızlık, objektiflik, akılcılık, sağlıklı merak geliştirmek, öğrenmeye açık olarak soru sormak, dinlemek, bildiğimizi varsaymayıp veri toplamak gibi İkizler özelliklerini geliştirmemiz gerekiyor. Dogmatik ve katı bir şekilde eski inançlara, prensiplere ya da fikirlere takılmayıp yeni düşüncelere ve olasılıklara kendimizi açmamız önemli. Herşeyden önce bizden farklı düşünenleri dinlemek ve anlamak, gerekirse bakış açımızı değiştirmek “İkizler’in sorunlara çözüm getirme becerisini” etkin bir şekilde kullanmamıza yardım edebilir. Kendimizi ve yaşamımızı sorgulamak, doğru bildiğimiz “yanlışları” düzeltmek için iyi bir zaman olabilir.
Tarihteki Kuzey Ay Düğümü İkizler–Güney Ay Düğüm Yay dönemlerine baktığımızda, hem ülkemizde hem de dünyada İkizler-Yay konularına uygun birçok olay ve gelişme ile karşılaşıyoruz. Özellikle Atatürk İnkılaplarının (Laiklik, Harf Devrimi, Millet Mektepleri, Medeni Nikah vb.) bu dönemde gerçekleştiğini görüyoruz.
1- Nisan 1927 – Aralık 1928 Dönemindeki olay sırasına göre bazı gelişmelere baktığımızda:
- 6 Mayıs 1927 İstanbul Radyosu düzenli ve programlı yayınlarına başladı.
- 1 Eylül 1927 Türkiye’de Medenî nikah zorunlu hale getirildi.
- 18 Kasım 1927 Ankara Radyosu yayına başladı.
- 31 Ocak 1928 Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara‘da kuruldu.
- 6 Şubat 1928 Anayasa’ya Laiklik ilkesi kondu.
- 28 Mayıs 1928 Bakanlar Kurulu, Millet Mektepleri açılmasını kararlaştırdı.
- 3 Temmuz 1928 Londra’da ilk renkli televizyon yayını gerçekleşti.
- 28 Eylül 1928 Alexander Fleming, Penicillium Notatum isimli bir küfün antibiyotik özellikler taşıdığını keşfetti ve Penisilini buldu.
- 1 Kasım 1928 Harf Devrimi: Arapça sayılar ve harfler kaldırıldı, latin harflerinden oluşan yeni Türk Abecesi kabul edildi.
- 7 Kasım 1928 Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk Millet Mektepleri’nin Genel Başkanlığını ve Başöğretmenliğini kabul etti.
2- Aralık 1945 – Temmuz 1947 döneminde ise ilk yüksek hızlı elektronik bilgisayar ve Unesco’nun kuruluşu dikkat çekiyor.
- 7 Ocak 1946 İlk başarılı yüksek hızlı elektronik bilgisayar “Eniac“, Amerika Birleşik Devletleri‘nde kullanıma girdi. Eniac, elektronik-dijital bilgisayara giden yolda atılmış büyük adımlardan biri olarak 1955’e kadar kullanıldı.
- 25 Nisan 1946 İstanbul – Ankara hattında yataklı tren seferleri başladı.
- 4 Kasım 1946 BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO ) kuruldu.
3- Ağustos 1964 – Şubat 1966 döneminde ise Edward White’ın ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştirmesi ve Afrikalı -Amerikalı papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi Martin Luther King’in Nobel Barış Ödülü kazanması var.
- 10 Aralık 1964 Martin Luther King, Nobel Barış Ödülü‘nü aldı.
- 3 Haziran 1965 Edward White uzayda ilk yürüyüşü gerçekleştirdi.
- 17 Aralık 1965 Türkiye Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) kuruldu.
4-Mart 1983 – Ekim 1984 Döneminde ise özellikle Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu, Döviz alım satımının serbest bırakılması ve renkli TV yayını dikkat çekiyor.
- 1 Kasım 1983 2937 sayılı “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilâtı Kanunu” çıkarıldı.
- 6 Ocak 1984 Döviz alım satımı serbest bırakıldı.
- 24 Ocak 1984 Macintosh bilgisayarlar piyasaya sürüldü.
- 1 Temmuz 1984 Türkiye’de televizyon tamamen renkli yayına geçti.
Gözde Kara
Kaynaklar:
*Astroloji Dersleri, Barış İlhan
* https://www.biyografi.info